Menu Sluiten

Handige interactieve infographic: Online learning tools – Laaghangend fruit

Bijdrage door Marcel de Leeuwe

Op dit moment bieden veel leveranciers tools gratis aan of ze verlengen de duur waarop je een probeerversie kunt gebruiken naar soms wel 90 dagen. De eerste weken tijdens de Coronacrisis kreeg ik veel vragen over tools. Welke tool moeten we nu gebruiken om SNEL met GOED leermateriaal of INTERACTIEVE leerprocessen te komen? Het is verleidelijk om nu een gratis tool te kiezen maar is dat wel een goede keuze? Kost een tool misschien heel erg veel moeite om te leren? Of is het werken met zo’n tool erg arbeidsintensief?

 

Laaghangend fruit

In mijn opleidingen (SBO Opleiding onderwijskundig ontwerper en de Avans Plus postbachelor opleiding e-Learning) heb ik het altijd over het “laaghangend fruit“. Wat zijn de keuzes die veel rendement opleveren en die weinig moeite of geld kosten om in te zetten?

Ik besloot om een interactieve infographic te maken over e-Learning tools. Bij KLM heb ik samengewerkt met het bedrijf Digital Chefs. Zij hebben de performance support app bij KLM gemaakt en waren bereid om het technisch te realiseren. Heel fijn want nu werkt de site perfect op zowel PC, tablet en smartphone. De user interface is weer goed doordacht en eenvoudig. De inhoud delen we met een Creative Commons licentie, dus voel je vrij om te kopiëren en te hergebruiken.

 

Opzet interactieve infographic

Op de horizontale as vind je de tijd en vaardigheden die het kost om een tool te gebruiken. Hoe verder naar rechts, hoe moeilijker een tool is en hoe meer tijd het kost om er iets mee te maken.

Op de verticale as vind je de kosten die gemoeid zijn met een tool. Hoe verder naar boven, hoe hoger de kosten.

Dan hebben we drie verschillende categorieën:

 • Rode appels: deze tools zijn klaar om geplukt te worden. Je kunt ze snel inzetten, zonder veel kosten en ze zijn eenvoudig te gebruiken.
 • Oranje appels: deze tools zijn iets ingewikkelder en kosten meer tijd en vaardigheid om te gebruiken. Zijn ook wat duurder.
 • Gele appels: deze tools zijn complexer om te gebruiken, kosten veel meer tijd om iets mee te maken en zijn ook duurder.

 

Ga naar https://lowhangingfruit.info en laat me weten wat je ervan vindt!

6 Comments

  • admin

   Hoi Nicole,

   Dank je wel voor je reactie, heel fijn om te horen!

   Hartelijke groeten,

   Marcel de Leeuwe

 1. Paula Kager

  Hallo Marcel, zeer informatief, bijzonder praktisch en handig. Super naslagwerk, klasse! Een opmerking: de appels 5 Leeromgeving, bestaand en 9 Leeromgeving, nieuw lijken te verschillen qua complexiteit – basis versus gevorderd – maar de tekst, video’s en lijst tools zijn exact hetzelfde. Dat is niet het geval bij 10 Rapid Authoring en 14 Rapid Authoring. Constructief kritisch bedoelde feedback 😉
  Met vriendelijke groet,
  Paula Kager (ik stuur je een LinkedIn uitnodiging)

  • admin

   Hallo Paula,

   Dank je voor je reactie! Klopt dat de twee items over leeromgeving identiek zijn. Het verschil zit hem alleen in het feit dat het een bestaande danwel nieuwe omgeving betreft. Dus als je al een leeromgeving hebt dan kost het je veel minder tijd en geld om waarde te creeëren.

   Bij appeltje 10 gaat het over Rapid authoring om snel content te maken en dat is een andere soort tools dan appeltje 14 Authoring tools. Bij 14 heb je een complexere tool waarmee je meer mee kunt maar die dus niet Rapid is.

   Hartelijke groeten,

   Marcel de Leeuwe

 2. Cas Paauwe

  Dag Marcel,
  Ik wordt erg blij van deze appeltjes voor de dorst. Mooi werk van jou en Digital Chefs. Ik maak al een aantal jaren gebruik van diverse tools voor Web-apps maar zag toch weer een paar nieuwe.
  Waar een virus al niet goed voor is.

  Dank en hartelijke groeten
  Cas Paauwe

  • admin

   Hoi Cas,

   Wat leuk om weer iets te horen van je! En superleuke reactie, dank je wel!

   Hartelijke groeten,

   Marcel de Leeuwe

Reacties zijn gesloten.