Menu Sluiten

Zoom in 6 praktische filmpjes

In de webinars voor deze website hebben we steeds webinartool Zoom gebruikt en we kregen veel vragen over hoe we nu precies bepaalde handelingen uitvoerden en wat je er nu precies mee kon. Omdat ik zelf enthousiast ben over de tool heb ik schermfilmpjes opgenomen. In de schermfilmpjes zie je hoe ik, vanuit de rol host/trainer/presentator, de handelingen uitvoer.

Er zijn nog veel meer tools (die we ook gebruiken). In een eerdere blogpost heb ik een aantal veelgebruikte webinartools vergeleken.

Instructiefilmpjes over de tool Zoom

Bij deze een aantal instructiefilmpjes om je verder te helpen:

 1. Plannen van een nieuwe sessie
 2. Plannen van een nieuwe sessie met inschrijven
 3. Starten van een sessie
 4. Gebruiken breakout rooms
 5. Opnemen van sessies
 6. Geavanceerde instellingen

Zoom > Plannen van een nieuwe sessie

 

Zoom > Plannen van een sessie met inschrijven

 

Starten van een sessie

 

Gebruiken Breakout rooms

 

 

Opnemen van sessies

 

 

Geavanceerde instellingen

46 Comments

 1. Tim

  Moeten alle kijkers ook over een premium account beschikken als je een sessie van meer dan 40 minuten wilt organiseren? of is het genoeg dat de host een premium account heeft?

 2. admin

  Beste Tim,

  Bij dit soort tools hoeven deelnemers nooit een account te hebben, zelfs geen gratis account. Als je dus voor 17 euro per maand een Pro account neemt kunnen 100 deelnemers tot 24 uur aaneengesloten in een sessie zitten.

  Hartelijke groeten,

  Marcel de Leeuwe

  • admin

   Best Rob,

   De Breakout rooms kun je zelfs met de gratis versie gebruiken. Ik heb het Pro account. Al jaren heb ik deze versie voor 17 euro. Dat is met 100 deelnemers. Ik heb nu speciaal voor de webinars op deze site dit account opgewaardeerd zodat er 500 deelnemers in kunnen. Dat kost $65 per maand.

   Hartelijke groeten,

   Marcel de Leeuwe

 3. Peter de Vries

  Beste Marcel de Leeuwe,

  Ik heb belangstelling voor het webinar ‘Hoe maak je van een offline lesdag een online blended leerproces’?
  Een collega attendeerde me op jullie site, staan er nieuwe data in de planning?

  Dank en vriendelijke groet,
  Peter de Vries

 4. Kristin Gerritsen

  Dag Marcel,

  Vorige week heb ik het webinar ‘laaghangend fruit’ gevolgd. Zeer handig en inzichtgevend! Vraag: als deelnemers bij ZOOM in breakoutroooms uit elkaar gaan, kun je ze dan (terwijl ze in subgroepen zitten) nog iets op beeld laten zien? Dus een filmpje of iets anders via Share Screen? Of moet dan iedereen weer terug naar de plenaire sessie?

  Verder sluit ik me aan bij de vraag van Peter de Vries: een webinar over omzetten van offline naar online / blended is bijzonder welkom in deze bijzondere tijd.

  Hartelijke groet en veel dank,

  Kristin Gerritsen

  • admin

   Dag Kristin,

   Als mensen in een breakout room zitten kunnen ze alleen onderling een scherm delen (en ik niet tenzij ik bij het groepje aanschuif). Je kunt wel als host een tekstbericht sturen naar alle groepen.

   En we gaan het webinar nogmaals doen met weer nieuwe inzichten!

   Hartelijke groeten,

   Marcel de Leeuwe

   • Kristin Gerritsen

    Dank! Dan weet ik dat ik eerst filmpje laat zien en deelnemers daarna in de breakoutrooms erover in gesprek laat gaan.

    Ik heb de webinar van offline- naar online teruggekeken, maar bij een nieuwe sessie ga ik proberen mee te doen.

    Groet, Kristin

 5. Nicole ter Borgh

  Komt de webinair van vandaag online? Ik wordt namelijk helemaal gek van de discussie op Faccebook over de privacywet. Daardoor heeft onze direct en stichting ZOOM per direct verboden. Ik ben erg benieuwd naar ZOOM gebruik met leerlingen basisonderwijs icm de privacywetgeving.

  • admin

   hallo Rob,

   Ik weet niet wat je hier bedoelt. Als je iets meer wil uitleggen kan ik je misschien een antwoord geven.

   Hartelijke groeten,

   Marcel de Leeuwe

 6. Jan Janssen

  Hoi Marcel,

  In jouw filmpjes zie ik dat je twee opties uitlegt die ik op mijn eigen scherm (als host) niet terug zie en waarvoor ik ook in het instellingenmenu geen optie zie: de button ‘Polling’ (in het menu onderin) en de buttons yes/no/slower/faster in het participantsmenu. Heeft dit er misschien mee te maken dat jij een betaalde versie hebt en ik de gratis versie, of zie ik ergens een instelling over het hoofd?

  Groet, Jan

  • admin

   Hallo Jan,

   Leuk om van je te horen. Als je kijkt bij de functionaliteiten op de website https://zoom.us/pricing ziet het er naar uit dat de functionaliteiten die je noemt ook in de gratis versie beschikbaar zijn.

   Als je naar het laatste filmpje kijkt zie je de instellingen rondom polls maar ook die yes/no etc. terug in de instellingen. Dit kun je alleen beïnvloeden als je op de website bent ingelogd, dus niet in de Zoom software. Daar kun je enkele instellingen aanpassen maar op de website kun je alle instellingen aanpassen. En dat is voor de instellingen die jij noemt ook zo.

   Succes!

   Hartelijke groeten,

   Marcel de Leeuwe

   • Jan Janssen

    Dank Marcel, maar ik zie ook als ingelogd ben op de website die opties niet, dat is het vreemde. In het instellingen-menu komt bij mij na de optie ‘Display end-of-meeting experience feedback survey’ de optie ‘Allow host to put attendee on hold’ terwijl er in jouw filmpje nog twee opties tussen staan, co-host en polling. Enig idee waarom ik die niet zie?

 7. Karin

  Hallo, ik heb de pro versie via werkgever.
  Als ik een YouTube filmpje wil afspelen is er geen geluid bij de ontvangers. Wat moet ik doen om het geluid wel weer te geven?
  Groetjes kaat

  • admin

   Hallo Karin,

   Als je een scherm deelt dan zie je een klein balkje met knoppen om het delen verder in te stellen. Dit blijft in beeld. Als je klikt (op PC) op 3 puntjes zie je drie puntjes met tekst MORE. Hier selecteer je 2 opties:

   1 – Share computer sound
   2. Optimize Screen Share for Video Clip

   Op die manier hoor je het geluid en is de kwaliteit zo goed mogelijk.

   Succes!

   Hartelijke groeten,

   Marcel de Leeuwe

 8. Martine

  Hi Marcel, dank voor al je uitleg. Helaas lukte het mij laatst niet om tijdens een meeting een poll te houden. Geen van de participanten kon hem poll zien. Enig idee hoe dit kan? Of moet ik dan de webinarversie gebruiken? Ik heb overigens een proaccount.

  • admin

   Hoi Martine,

   Als jij aan de achterkant (website waar je ook de sessie aanmaakt) de poll maakt kun je hem in een meeting oproepen. Daarbij klik je eerst op de knop Polls en daarna moet je hem nog opstarten. Pas dan wordt de poll voor deelnemers zichtbaar.

   En daarvoor heb je geen webinarversie nodig.

   Hartelijke groeten,

   Marcel de Leeuwe

 9. jeroen schinkel

  Hallo Marcel,
  als wij via de chat een linkje sturen met een snelkoppeling voor een filmpje werkt dit niet meer.
  Vorige week nog wel, enig idee waar dit aan ligt of is op te lossen?
  Ik hoor graag een oplossing voor dit probleem.

  • admin

   Hallo Jeroen,

   Dat klopt. In de laatste weken heeft Zoom veel extra veiligheidsmaatregelen getroffen en hoewel dit niet expliciet staat vernoemd denk ik dat dit 1 van de kleine wijzigingen is. Helaas kun je dit niet aanpassen.

   Deelnemers kunnen wel de url kopiëren en in hun browser plakken.

   Hartelijke groeten,

   Marcel de Leeuwe

  • admin

   Hallo Rick,

   Nee hoor, met het pro account kun je dit prima doen. Je moet de mogelijkheid wel aan de ‘achterkant’ aanzetten als je op de website van Zoom inlogt. Dat is ook de plek waar je een sessie kunt plannen. Zie mijn laatste filmpje om te zien waar je dat dan kunt instellen.

   Dus een kwestie van 1 vinkje zetten en je kunt deze zeer bruikbare functionaliteit aanzetten tijdens een webinar. Wel goed om te weten: de knop Breakout Rooms zie je alleen in de rol Host. Een Co-host kan niet tijdens een sessie een Breakout room starten.

   Hartelijke groeten en succes met deze didactische werkvorm,

   Marcel de Leeuwe

 10. Roxanne

  Beste helpers!
  Ik geef les aan mijn studenten op de academie via Zoom vanaf mij iPad Pro.
  Helaas is mijn laptop te oud (😤).

  Alles werkt eigenlijk prima, behalve beeld versturen in de chat, maar vooral BREAKOUT ROOMS maken.

  Hebben jullie enig idee hoe dat werkt op de iPad?

  Groetjes en bedankt!

  Roxanne

 11. Maria

  Dag Marcel,
  Ik ben erg blij met je filmpjes! Engels is voor mij een struikelblok, dus dat maakte het gebruik van Zoom voor mij lastig.
  Nu heb ik een vraag bij settings, bij de keuze: Show a “Join from your browser” link, die ik als host wil gaan gebruiken.
  Daaronder staat als laatste bij de toelichting:
  ‘Note that the meeting experience from the browser is limited’.
  Wat moet ik me hier bij voorstellen? Gaat het om een slechtere beeldkwaliteit? Geldt dit alleen voor degenen die via de browser deelnemen, of geldt dat voor iedereen? Of slaat het op het aantal deelnemers? En wordt de video-opname van de sessie er door beïnvloed?

  • admin

   Hoi Maria,

   Fijn dat je iets hebt aan de filmpjes!

   Je kunt bij Zoom deelnemen aan een sessie zonder iets te installeren. Bij sommige organisaties mag je bijvoorbeeld geen software installeren op je computer. Dan is het fijn dat je die optie hebt “Join from your browser”. Je hebt dan wel beperkte functionaliteiten. Als host zou ik altijd de applicatie installeren anders maak je het jezelf lastiger.

   Afhankelijk van de browser die je gebruikt heb je bepaalde functionaliteiten wel of niet. Zo heb je met Internet Explorer de minste mogelijkheden omdat dat de slechtste browser is. Met Internet Explorer kun je bijvoorbeeld niet een video delen, niet je scherm delen en niet de audio gebruiken. Met Google Chrome of Firefox heb je bijna alle functionaliteit tot je beschikking waarbij Google het meeste biedt. Dus als je toch als host gebruik maakt van de versie in de browser zou ik Google Chrome gebruiken. Zie ook https://support.zoom.us/hc/en-us/articles/214629443#h_2da60ac7-455e-466f-85d1-974aa68f0703

   Hartelijke groeten,

   Marcel de Leeuwe

  • admin

   Hallo Fiona,

   Jazeker zit dit ook in het gratis account. Dit is wel een instelling die je aan en uit kunt zetten. Overigens gebruik ik de poll zelden, mijn voorkeur gaat uit naar een tool zoals Mentimeter waarmee je veel meer mogelijkheden hebt.

   De restrictie van het gratis account zit hem in de duur van 40 minuten en het niet kunnen uitzetten van een aantal beveiligingsopties.

   Hartelijke groeten,

   Marcel de Leeuwe

 12. Ageeth

  Hoe kan ik zien wie heeft deelgenomen? Ik zie in mijn scherm niet de mogelijkheid “Manage participants”. Bij mij staat alleen “Participants”.

  • admin

   Hoi Ageeth,

   Dat is dezelfde knop (ze hebben de knop een andere naam gegeven). Als je de mensen in hebt laten schrijven via Zoom via een registratielink dan kun je ook op de website de lijst met deelnemers bekijken en downloaden.

   Hartelijke groeten,

   Marcel de Leeuwe

 13. Judith Blaas

  Beste Marcel, ik wil graag vanaf mijn Ipad als host mensen in een break out room zetten. Echter ik kom met jouw uitleg niet echt verder, weet je ook ook ik dit vanaf een Ipad kan regelen?
  Hartelijke groeten, Judith

  • admin

   Hoi Judith,

   Helaas kan ik je vraag niet beantwoorden. Vanwege persoonlijke omstandigheden zie ik je bericht nu pas dus waarschijnlijk weet je het antwoord zelf al.

   In het algemeen geldt bij alle tools zoals Zoom dat je vanaf een laptop/computer wel het meeste overzicht hebt. En ook zijn niet alle functionaliteiten beschikbaar in elke app.

   Hartelijke groeten,

   Marcel de Leeuwe

  • admin

   Hoi Astrid,

   Jazeker, je kunt via de website (de ‘achterkant’) gewoon nieuwe sessies plannen. Ook als er op dat moment al een sessie wordt uitgevoerd. Geen enkel probleem.

   Je kunt alleen maar 1 sessie tegelijk uitvoeren. Per gelijktijdige uitvoering heb je een apart abonnement/host nodig.

   Hartelijke groeten,

   Marcel de Leeuwe

 14. Marja

  Dag Marcel,
  A.s. dinsdag wil ik voor de eerste keer een webinar laten houden door iemand die wij als bedrijf inhuren. Ik wil al het voorwerk doen zoals de deelnemers een link sturen waarmee ze kunnen deelnemen en de meeting inplannen. De ingehuurde persoon houdt dan vervolgens haar presentatie. Hoe regel ik het eea? Welke versie van zoom heb ik nodig? Meetings of zoom for webinar? en hoe zorg ik ervoor dat ik niet in beeld kom maar de presentator?

  • admin

   Dag Marja,

   Je kunt binnen Zoom in elke versie de rechten om te presenteren aan iemand geven. Zelf blijf je nog steeds host en kun je alles regelen. De ingehuurde presentator kan vanaf zijn/haar computer het scherm delen met PowerPoint of een andere presentatiepakket. Jij kunt als host gewoon je camera uitzetten en dan ben je niet zichtbaar. Je kunt als je iets eerder inlogt dan de sessie start op dat moment nog de presentator deze rechten toekennen.

   De keuze voor Zoom Meeting of Zoom Webinar hangt af van de grootte van de groep en de gewenste interactie. Met Meeting kun je waarschijnlijk alles doen wat je wilt. Alleen als je met een grote groep bent en GEEN of weinig interactie wil en bijvoorbeeld met veel presentatoren werkt kan het interessant zijn om Zoom Webinar te gebruiken. Maar Webinar is een stuk duurder. Waarschijnlijk kun je met Meeting prima uit de voeten.

   Succes met jullie webinar!

   Hartelijke groeten,

   Marcel de Leeuwe

 15. Carola

  Beste Marcel,

  Bedankt voor uitleg. Wat betreft het opnemen van een sessie, ik heb in mijn veld geen functie tot Record. Ik heb al aangegeven dat ik alles automatisch wil opnemen en dat het op mijn eigen laptop gezet wordt, alleen zie ik het icoontje record vervolgend niet. Wat kan ik doen?

  Alvast bedankt en groet,

  Carola

  • admin

   Beste Carola,

   Dat is vreemd. Je zou het tijdens de sessie kunnen proberen via het menu: Meeting > Record to the Cloud. Het is verstandiger om naar de Cloud op te nemen en vervolgens het bestand naar je eigen computer te downloaden. Dan gaat de opname gewoon door als je een technische storing hebt en dan belast je je computer niet tijdens de sessie.

   Succes!

   Hartelijke groeten,

   Marcel de Leeuwe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *