Menu Sluiten

Zoom in 6 praktische filmpjes

In de webinars voor deze website hebben we steeds webinartool Zoom gebruikt en we kregen veel vragen over hoe we nu precies bepaalde handelingen uitvoerden en wat je er nu precies mee kon. Omdat ik zelf enthousiast ben over de tool heb ik schermfilmpjes opgenomen. In de schermfilmpjes zie je hoe ik, vanuit de rol host/trainer/presentator, de handelingen uitvoer.

Er zijn nog veel meer tools (die we ook gebruiken). In een eerdere blogpost heb ik een aantal veelgebruikte webinartools vergeleken.

Instructiefilmpjes over de tool Zoom

Bij deze een aantal instructiefilmpjes om je verder te helpen:

 1. Plannen van een nieuwe sessie
 2. Plannen van een nieuwe sessie met inschrijven
 3. Starten van een sessie
 4. Gebruiken breakout rooms
 5. Opnemen van sessies
 6. Geavanceerde instellingen

Zoom > Plannen van een nieuwe sessie

 

Zoom > Plannen van een sessie met inschrijven

 

Starten van een sessie

 

Gebruiken Breakout rooms

 

 

Opnemen van sessies

 

 

Geavanceerde instellingen

98 Comments

 1. Tim

  Moeten alle kijkers ook over een premium account beschikken als je een sessie van meer dan 40 minuten wilt organiseren? of is het genoeg dat de host een premium account heeft?

 2. admin

  Beste Tim,

  Bij dit soort tools hoeven deelnemers nooit een account te hebben, zelfs geen gratis account. Als je dus voor 17 euro per maand een Pro account neemt kunnen 100 deelnemers tot 24 uur aaneengesloten in een sessie zitten.

  Hartelijke groeten,

  Marcel de Leeuwe

  • Mas

   Beste Marcel,

   Ik host binnenkort een zoomtraining voor 10 deelnemers. Ik wil het de deelnemers zo makkelijk mogelijk maken, dus ze mogen van mij voordat de meeting begint al de ‘meeting’ in om geluid en camera te testen. Ik zit nog even met de veiligheid. Ik heb nu alle instellingen gezet zoals jij uitlegt in jouw video’s. Dwz zeggen dat ze met de juiste link de training kunnen volgen. Maar…. wanneer ik ze dus zelf niet toe hoef te laten en geen passwords vraag kan iedereen in feite deelnemen (stel dat iemand de link rondstuurt) Maakt het nog uit wanneer ik vinkje password required aanzet?

   • admin

    Beste Masha,

    Leuk dat je nu gaat starten. Je kunt overigens als je de meeting start en iedereen is binnen op de knop Security klikken en dan de meeting blokkeren voor nieuwe mensen of dan de wachtruimte aanzetten. Dan kan er niemand meer in.

    En ja, als je de link stuurt naar iemand kan iemand anders met die link er ook in. Maar in 20 jaar dat ik webinars verzorg heb ik nog niet een keer meegemaakt dat er iemand zomaar bijkwam. In theorie mogelijk maar in mijn werkpraktijk nog nooit voorgekomen. Je kunt ook nog werken met registratie. Dan registreert iemand zich met e-mailadres en eventuele andere gegevens en dan pas ontvangt de deelnemer de link naar de sessie. Dan gaan ze die link nooit doorsturen.

    Geniet van je training! Succes en veel plezier.

    Hartelijke groeten,

    Marcel de Leeuwe

    • Inge

     Dag.
     Wat ik ook doe ik zie als host in mijn scherm noch in de settings de tab of het icoontje van breakout rooms?
     Heb de app (android) geupdate maar noch steeds dat icoontje of de tab niet 🙁

     Op een rij v.l.n.r . zie je bij mij onder in het scherm:
     Mute
     Stop video
     Share
     Participans
     More

     Onder geen van deze knoppen vind ik break out rooms

     Ook niet onder settings> meetings

     • admin

      Hallo Inge,

      Als je de mogelijkheid niet ziet dan staat hij aan de ‘achterkant’ nog niet ingesteld. Als je naar Zoom.us gaat en inlogt kun je op die pagina de break-out rooms aanzetten. Als je dat hebt gedaan wordt de knop zichtbaar.

      Aanzetten functionaliteit:
      1) Inloggen bij Zoom.us
      2) Klik links op Settings
      3) Ga naar In Meeting (Advanced)
      4) Bij tweede item vink je Breakout rooms aan

 3. Rob

  Mag ik vragen welk abonnement jij hebt bij Zoom?
  Ik wil eveneens de opties tot 500 deelnemers en de break out rooms.

  • admin

   Best Rob,

   De Breakout rooms kun je zelfs met de gratis versie gebruiken. Ik heb het Pro account. Al jaren heb ik deze versie voor 17 euro. Dat is met 100 deelnemers. Ik heb nu speciaal voor de webinars op deze site dit account opgewaardeerd zodat er 500 deelnemers in kunnen. Dat kost $65 per maand.

   Hartelijke groeten,

   Marcel de Leeuwe

  • admin

   Graag gedaan Rob.

   Laten we vooral nu elkaar helpen waar kan!

   Hartelijke groeten,

   Marcel de Leeuwe

   • Carine van Eijk

    Hoi Marcel, Ik wil tijdens een Zoom meeting een muziekje van Youtube delen en tegelijkertijd mijn microfoon gebruiken. Dit lukt, alleen is het geluid van youtube te overheersend en mijn geluid van de microfoon te zacht. Ook al praat ik heel hard in de microfoon, het verschil blijft erg groot. Is hier een oplossing voor? Dat de muziek zachtjes op de achtergrond is en ik toch nog goed te verstaan ben.

    PS Ik kon niet vinden hoe ik een vraag moest stellen, dus daarom maar zo gedaan. En hoe krijg ik jouw antwoord te zien? Krijg ik een melding?

 4. Peter de Vries

  Beste Marcel de Leeuwe,

  Ik heb belangstelling voor het webinar ‘Hoe maak je van een offline lesdag een online blended leerproces’?
  Een collega attendeerde me op jullie site, staan er nieuwe data in de planning?

  Dank en vriendelijke groet,
  Peter de Vries

 5. Kristin Gerritsen

  Dag Marcel,

  Vorige week heb ik het webinar ‘laaghangend fruit’ gevolgd. Zeer handig en inzichtgevend! Vraag: als deelnemers bij ZOOM in breakoutroooms uit elkaar gaan, kun je ze dan (terwijl ze in subgroepen zitten) nog iets op beeld laten zien? Dus een filmpje of iets anders via Share Screen? Of moet dan iedereen weer terug naar de plenaire sessie?

  Verder sluit ik me aan bij de vraag van Peter de Vries: een webinar over omzetten van offline naar online / blended is bijzonder welkom in deze bijzondere tijd.

  Hartelijke groet en veel dank,

  Kristin Gerritsen

  • admin

   Dag Kristin,

   Als mensen in een breakout room zitten kunnen ze alleen onderling een scherm delen (en ik niet tenzij ik bij het groepje aanschuif). Je kunt wel als host een tekstbericht sturen naar alle groepen.

   En we gaan het webinar nogmaals doen met weer nieuwe inzichten!

   Hartelijke groeten,

   Marcel de Leeuwe

   • Kristin Gerritsen

    Dank! Dan weet ik dat ik eerst filmpje laat zien en deelnemers daarna in de breakoutrooms erover in gesprek laat gaan.

    Ik heb de webinar van offline- naar online teruggekeken, maar bij een nieuwe sessie ga ik proberen mee te doen.

    Groet, Kristin

    • admin

     Hallo Tim,

     Je kunt zelfs uren opnemen en als de opslag vol is zal nog steeds een nieuwe sessie worden opgenomen.

     Zelf download ik een dag later de opname en zet deze neer op een betaald Vimeo account. Vervolgens verwijder ik de opname bij Zoom.

     Hartelijke groeten,

     Marcel de Leeuwe

     • Danielle

      Beste Marcel,
      Begrijp ik goed dat zelfs met een account type Pro, je de sessie onbeperkt kunt opnemen in de Cloud? We hebben 1Gb aan data opslag zie ik, is dat voldoende voor een Zoom overleg van ongeveer 1 uur?
      Hartelijk dank!

     • admin

      Ha Daniëlle,

      Dat is geen enkel probleem. Je kunt uren opnemen en je krijgt alleen een melding dat je boven de limiet zit. Ik zit wel eens op 8 GB. En als je vervolgens de video hebt gedownload dan verplaats je de bestanden naar de prullenbak. Die telt niet mee en dan blijft het nog een tijd staan.

      Zelf verplaats ik de bestanden direct naar Vimeo. Vervolgens gooi ik het bestand bij Zoom weg.

      Hartelijke groeten,

      Marcel de Leeuwe

 6. Nicole ter Borgh

  Komt de webinair van vandaag online? Ik wordt namelijk helemaal gek van de discussie op Faccebook over de privacywet. Daardoor heeft onze direct en stichting ZOOM per direct verboden. Ik ben erg benieuwd naar ZOOM gebruik met leerlingen basisonderwijs icm de privacywetgeving.

  • admin

   Hallo Johan,

   De filmpjes heb ik gemaakt met Camtasia (is er voor Windows en Mac):

   https://www.techsmith.com/video-editor.html

   Maar je kunt ook het eenvoudige product gebruiken van dit bedrijf; Snagit: https://www.techsmith.com/screen-capture.html

   Beide producten kun je als trialversie downloaden en er was zelfs een actie dat je Snagit nu gratis t/m juni kon gebruiken. Maar dat vind ik zo snel niet terug.

   Hartelijke groeten,

   Marcel (en er zijn overigens nog heel veel meer van dit soort programma’s, zoek op “screen capturing”).

 7. Rob

  Hallo Marcel,

  Als ik in Zoom de backgroundinstelling op aanpassen zet, hoe kom ik dan bij de desktop in dit aan te passen?

  Alvast dank,
  Rob

  • admin

   hallo Rob,

   Ik weet niet wat je hier bedoelt. Als je iets meer wil uitleggen kan ik je misschien een antwoord geven.

   Hartelijke groeten,

   Marcel de Leeuwe

 8. Jan Janssen

  Hoi Marcel,

  In jouw filmpjes zie ik dat je twee opties uitlegt die ik op mijn eigen scherm (als host) niet terug zie en waarvoor ik ook in het instellingenmenu geen optie zie: de button ‘Polling’ (in het menu onderin) en de buttons yes/no/slower/faster in het participantsmenu. Heeft dit er misschien mee te maken dat jij een betaalde versie hebt en ik de gratis versie, of zie ik ergens een instelling over het hoofd?

  Groet, Jan

  • admin

   Hallo Jan,

   Leuk om van je te horen. Als je kijkt bij de functionaliteiten op de website https://zoom.us/pricing ziet het er naar uit dat de functionaliteiten die je noemt ook in de gratis versie beschikbaar zijn.

   Als je naar het laatste filmpje kijkt zie je de instellingen rondom polls maar ook die yes/no etc. terug in de instellingen. Dit kun je alleen beïnvloeden als je op de website bent ingelogd, dus niet in de Zoom software. Daar kun je enkele instellingen aanpassen maar op de website kun je alle instellingen aanpassen. En dat is voor de instellingen die jij noemt ook zo.

   Succes!

   Hartelijke groeten,

   Marcel de Leeuwe

   • Jan Janssen

    Dank Marcel, maar ik zie ook als ingelogd ben op de website die opties niet, dat is het vreemde. In het instellingen-menu komt bij mij na de optie ‘Display end-of-meeting experience feedback survey’ de optie ‘Allow host to put attendee on hold’ terwijl er in jouw filmpje nog twee opties tussen staan, co-host en polling. Enig idee waarom ik die niet zie?

 9. Karin

  Hallo, ik heb de pro versie via werkgever.
  Als ik een YouTube filmpje wil afspelen is er geen geluid bij de ontvangers. Wat moet ik doen om het geluid wel weer te geven?
  Groetjes kaat

  • admin

   Hallo Karin,

   Als je een scherm deelt dan zie je een klein balkje met knoppen om het delen verder in te stellen. Dit blijft in beeld. Als je klikt (op PC) op 3 puntjes zie je drie puntjes met tekst MORE. Hier selecteer je 2 opties:

   1 – Share computer sound
   2. Optimize Screen Share for Video Clip

   Op die manier hoor je het geluid en is de kwaliteit zo goed mogelijk.

   Succes!

   Hartelijke groeten,

   Marcel de Leeuwe

 10. Martine

  Hi Marcel, dank voor al je uitleg. Helaas lukte het mij laatst niet om tijdens een meeting een poll te houden. Geen van de participanten kon hem poll zien. Enig idee hoe dit kan? Of moet ik dan de webinarversie gebruiken? Ik heb overigens een proaccount.

  • admin

   Hoi Martine,

   Als jij aan de achterkant (website waar je ook de sessie aanmaakt) de poll maakt kun je hem in een meeting oproepen. Daarbij klik je eerst op de knop Polls en daarna moet je hem nog opstarten. Pas dan wordt de poll voor deelnemers zichtbaar.

   En daarvoor heb je geen webinarversie nodig.

   Hartelijke groeten,

   Marcel de Leeuwe

 11. jeroen schinkel

  Hallo Marcel,
  als wij via de chat een linkje sturen met een snelkoppeling voor een filmpje werkt dit niet meer.
  Vorige week nog wel, enig idee waar dit aan ligt of is op te lossen?
  Ik hoor graag een oplossing voor dit probleem.

  • admin

   Hallo Jeroen,

   Dat klopt. In de laatste weken heeft Zoom veel extra veiligheidsmaatregelen getroffen en hoewel dit niet expliciet staat vernoemd denk ik dat dit 1 van de kleine wijzigingen is. Helaas kun je dit niet aanpassen.

   Deelnemers kunnen wel de url kopiëren en in hun browser plakken.

   Hartelijke groeten,

   Marcel de Leeuwe

 12. Rick

  Hallo Marcel,

  Ik heb een pro acount. Ik zie alleen nergens een optie om breakout rooms te maken. Heb je hiervoor een ander pakket nodig?

  • admin

   Hallo Rick,

   Nee hoor, met het pro account kun je dit prima doen. Je moet de mogelijkheid wel aan de ‘achterkant’ aanzetten als je op de website van Zoom inlogt. Dat is ook de plek waar je een sessie kunt plannen. Zie mijn laatste filmpje om te zien waar je dat dan kunt instellen.

   Dus een kwestie van 1 vinkje zetten en je kunt deze zeer bruikbare functionaliteit aanzetten tijdens een webinar. Wel goed om te weten: de knop Breakout Rooms zie je alleen in de rol Host. Een Co-host kan niet tijdens een sessie een Breakout room starten.

   Hartelijke groeten en succes met deze didactische werkvorm,

   Marcel de Leeuwe

 13. Roxanne

  Beste helpers!
  Ik geef les aan mijn studenten op de academie via Zoom vanaf mij iPad Pro.
  Helaas is mijn laptop te oud (😤).

  Alles werkt eigenlijk prima, behalve beeld versturen in de chat, maar vooral BREAKOUT ROOMS maken.

  Hebben jullie enig idee hoe dat werkt op de iPad?

  Groetjes en bedankt!

  Roxanne

 14. Maria

  Dag Marcel,
  Ik ben erg blij met je filmpjes! Engels is voor mij een struikelblok, dus dat maakte het gebruik van Zoom voor mij lastig.
  Nu heb ik een vraag bij settings, bij de keuze: Show a “Join from your browser” link, die ik als host wil gaan gebruiken.
  Daaronder staat als laatste bij de toelichting:
  ‘Note that the meeting experience from the browser is limited’.
  Wat moet ik me hier bij voorstellen? Gaat het om een slechtere beeldkwaliteit? Geldt dit alleen voor degenen die via de browser deelnemen, of geldt dat voor iedereen? Of slaat het op het aantal deelnemers? En wordt de video-opname van de sessie er door beïnvloed?

  • admin

   Hoi Maria,

   Fijn dat je iets hebt aan de filmpjes!

   Je kunt bij Zoom deelnemen aan een sessie zonder iets te installeren. Bij sommige organisaties mag je bijvoorbeeld geen software installeren op je computer. Dan is het fijn dat je die optie hebt “Join from your browser”. Je hebt dan wel beperkte functionaliteiten. Als host zou ik altijd de applicatie installeren anders maak je het jezelf lastiger.

   Afhankelijk van de browser die je gebruikt heb je bepaalde functionaliteiten wel of niet. Zo heb je met Internet Explorer de minste mogelijkheden omdat dat de slechtste browser is. Met Internet Explorer kun je bijvoorbeeld niet een video delen, niet je scherm delen en niet de audio gebruiken. Met Google Chrome of Firefox heb je bijna alle functionaliteit tot je beschikking waarbij Google het meeste biedt. Dus als je toch als host gebruik maakt van de versie in de browser zou ik Google Chrome gebruiken. Zie ook https://support.zoom.us/hc/en-us/articles/214629443#h_2da60ac7-455e-466f-85d1-974aa68f0703

   Hartelijke groeten,

   Marcel de Leeuwe

  • admin

   Hallo Fiona,

   Jazeker zit dit ook in het gratis account. Dit is wel een instelling die je aan en uit kunt zetten. Overigens gebruik ik de poll zelden, mijn voorkeur gaat uit naar een tool zoals Mentimeter waarmee je veel meer mogelijkheden hebt.

   De restrictie van het gratis account zit hem in de duur van 40 minuten en het niet kunnen uitzetten van een aantal beveiligingsopties.

   Hartelijke groeten,

   Marcel de Leeuwe

 15. Ageeth

  Hoe kan ik zien wie heeft deelgenomen? Ik zie in mijn scherm niet de mogelijkheid “Manage participants”. Bij mij staat alleen “Participants”.

  • admin

   Hoi Ageeth,

   Dat is dezelfde knop (ze hebben de knop een andere naam gegeven). Als je de mensen in hebt laten schrijven via Zoom via een registratielink dan kun je ook op de website de lijst met deelnemers bekijken en downloaden.

   Hartelijke groeten,

   Marcel de Leeuwe

 16. Judith Blaas

  Beste Marcel, ik wil graag vanaf mijn Ipad als host mensen in een break out room zetten. Echter ik kom met jouw uitleg niet echt verder, weet je ook ook ik dit vanaf een Ipad kan regelen?
  Hartelijke groeten, Judith

  • admin

   Hoi Judith,

   Helaas kan ik je vraag niet beantwoorden. Vanwege persoonlijke omstandigheden zie ik je bericht nu pas dus waarschijnlijk weet je het antwoord zelf al.

   In het algemeen geldt bij alle tools zoals Zoom dat je vanaf een laptop/computer wel het meeste overzicht hebt. En ook zijn niet alle functionaliteiten beschikbaar in elke app.

   Hartelijke groeten,

   Marcel de Leeuwe

 17. A. van de Lisdonk

  Hoi Marcel,
  Kan je meetings planning op het moment dat het account in gebruik is? Of kun je enkel plannen wanneer er geen meeting aan de gang is?
  Astrid van de Lisdonk

  • admin

   Hoi Astrid,

   Jazeker, je kunt via de website (de ‘achterkant’) gewoon nieuwe sessies plannen. Ook als er op dat moment al een sessie wordt uitgevoerd. Geen enkel probleem.

   Je kunt alleen maar 1 sessie tegelijk uitvoeren. Per gelijktijdige uitvoering heb je een apart abonnement/host nodig.

   Hartelijke groeten,

   Marcel de Leeuwe

 18. Marja

  Dag Marcel,
  A.s. dinsdag wil ik voor de eerste keer een webinar laten houden door iemand die wij als bedrijf inhuren. Ik wil al het voorwerk doen zoals de deelnemers een link sturen waarmee ze kunnen deelnemen en de meeting inplannen. De ingehuurde persoon houdt dan vervolgens haar presentatie. Hoe regel ik het eea? Welke versie van zoom heb ik nodig? Meetings of zoom for webinar? en hoe zorg ik ervoor dat ik niet in beeld kom maar de presentator?

  • admin

   Dag Marja,

   Je kunt binnen Zoom in elke versie de rechten om te presenteren aan iemand geven. Zelf blijf je nog steeds host en kun je alles regelen. De ingehuurde presentator kan vanaf zijn/haar computer het scherm delen met PowerPoint of een andere presentatiepakket. Jij kunt als host gewoon je camera uitzetten en dan ben je niet zichtbaar. Je kunt als je iets eerder inlogt dan de sessie start op dat moment nog de presentator deze rechten toekennen.

   De keuze voor Zoom Meeting of Zoom Webinar hangt af van de grootte van de groep en de gewenste interactie. Met Meeting kun je waarschijnlijk alles doen wat je wilt. Alleen als je met een grote groep bent en GEEN of weinig interactie wil en bijvoorbeeld met veel presentatoren werkt kan het interessant zijn om Zoom Webinar te gebruiken. Maar Webinar is een stuk duurder. Waarschijnlijk kun je met Meeting prima uit de voeten.

   Succes met jullie webinar!

   Hartelijke groeten,

   Marcel de Leeuwe

 19. Carola

  Beste Marcel,

  Bedankt voor uitleg. Wat betreft het opnemen van een sessie, ik heb in mijn veld geen functie tot Record. Ik heb al aangegeven dat ik alles automatisch wil opnemen en dat het op mijn eigen laptop gezet wordt, alleen zie ik het icoontje record vervolgend niet. Wat kan ik doen?

  Alvast bedankt en groet,

  Carola

  • admin

   Beste Carola,

   Dat is vreemd. Je zou het tijdens de sessie kunnen proberen via het menu: Meeting > Record to the Cloud. Het is verstandiger om naar de Cloud op te nemen en vervolgens het bestand naar je eigen computer te downloaden. Dan gaat de opname gewoon door als je een technische storing hebt en dan belast je je computer niet tijdens de sessie.

   Succes!

   Hartelijke groeten,

   Marcel de Leeuwe

 20. Anniek

  Beste Marcel,

  Ik wilde het uitproberen om een poll te maken. Ik zie bij mijn settings echter geen mogelijkheid om ‘enable polling’ aan te vinken. Ik kan bij het plannen van een meeting ook geen poll bijvoegen. Kan u mij helpen?
  Alvast bedankt.

  • admin

   Beste Anniek,

   Tijdens de sessie kun je ook met de knop Polling de functionaliteit gebruiken. Dan word je weer terugverwezen naar de website.

   Heb je de betaalde versie? Daar kan ook nog de restrictie zitten.

   Het instellen zit bij de website Zoom.us en dan SETTINGS > IN MEETING (BASIC) >

   Polling
   Add ‘Polls’ to the meeting controls. This allows the host to survey the attendees.

   Hartelijke groeten,

   Marcel de Leeuwe

 21. Jacqueline Hendriksen

  Dank voor de duidelijke filmpjes. Ons bedrijf heeft meerdere hosts, we hebben een account met 3 hosts. Maar hoe komen die erin? Het lijkt erop alsof ik als koper de neig ben die dit soort sessies kan organiseren.

 22. Sandra van Leijden

  Beste meneer van Zoom,

  Ik wil graag digitale cursussen gaan aanbieden.
  Deze wil ik in power point maken en dan op beeld tonen en dan met een kleine scherm van mijzelf in het beeldscherm (recht ofzo)waarin ik uitleg geef.
  Deze wil ik eerst alleen opnemen en dan als bestand aanbieden aan mijn klanten.
  Ik heb gehoord van andere klanten van zoon dat dat bij jullie mogelijk is.

  Mijn vragen hierover zijn.
  Kan dit met de gratis tool of heb ik daar een soort van licentie voor nodig? en zo ja wat zijn de kosten hiervan?

  en mijn volgende vraag betreft: het afspelen van mijn gemaakte video bestand is dit altijd afspeelbaar of is daar een inlog voor zoom voor nodig of een ander video programma die mij klanten nodig hebben om de video af te spelen?

  Alvast bedankt voor uw reactie

  mvgr,
  Sandra van leijden

  • admin

   Hallo Sandra,

   Gelukkig ben ik geen meneer van Zoom maar een blije gebruiker (en ik heb heel veel ervaring met deze tool). Ik ben onafhankelijk e-Learning specialist en verkoop geen tools.

   Als je de sessie niet live verzorgt maar een opname wil maken is het handiger om andere software te gebruiken zoals Camtasia waarmee je je scherm opneemt. Je bent hierbij dan ook te zien. Dit soort software is vaak wel betaald. Als je alleen een presentatie opneemt met je uitleg (audio) kun je dit ook met PowerPoint doen. Je neemt dan je diavoorstelling op en dit wordt dan een videobestand.

   Met Zoom kun je de sessie opnemen. Dit kan volgens mij alleen met een betaald account maar dit kost 17 euro per maand. De video kun je dan opslaan op je computer of eerst bij Zoom en dan downloaden. Vervolgens sla je ze op bij YouTube of een betaald account bij Vimeo. Bij Vimeo kun je het beter afschermen. Er is dan ook geen inlog voor Zoom voor nodig.

   Hartelijke groeten,

   Marcel de Leeuwe

 23. Sandra van Leijden

  Beste Marcel,

  Dank voor je reactie daar kan ik wat mee.
  Ik zal is kijken of PowerPoint misschien ook al voldoende is.
  Weet je toevallig ook of er met Skype mogelijkheden zijn?.

  mvgr
  Sandra van Leijden

 24. Claudy

  Hoi!

  In het voorjaar een aantal live Zoom-uitzendingen gemaakt: interviews met een aantal sprekers, vragen uit het publiek. Tijdens de live-uitzendingen ook vooraf opgenomen of reeds bestaande video’s laten zien via ‘share screen’. Deze video’s speelden op de laptop van de zender (ik) prima af, maar bij de ontvangers/deelnemers kwamen ze schokkerig, haperend en/of traag over. De live Zoom-uitzending zélf (dus de live gesprekken) verliep video-technisch verder prima.
  Waar zit het probleem met het niet soepel overkomen van de niet-live video’s en hoe kan dat opgelost worden?

  • admin

   Beste Claudy,

   Voordat je daadwerkelijk het scherm deelt kun je met een vinkje linksonder in het beeld (nadat je op Share screen hebt geklikt) aanvinken dat Zoom moet optimaliseren voor bewegend beeld. Dan is het zo optimaal mopgelijk.

   Maar Zoom is niet in staat om bij het afspelen van een video dezelfde goede ervaring te bieden als bij de webcams. Het komt voor dat er beeldjes/frames wegvallen. Je kunt dit niet goed oplossen.

   Dat is de reden waarom ik alleen korte filmpjes laat zien als teaser maar grote video’s vaak vooraf deel.

   Hartelijke groeten,

   Marcel de Leeuwe

   • Claudy

    Beste Marcel,

    Super bedankt voor je snelle en heldere antwoord!
    Ik dacht al wel dat het probleem niet goed op te lossen zou zijn, ook omdat er factoren zouden kunnen meespelen waar ik (als zender) toch geen invloed op heb. Nu weet ik het zeker. Dank je nogmaals!

    Hartelijke groeten,
    Claudy

 25. Inge

  Hi Marcel,

  Ik zou graag in willen stellen dat de deelnemers elkaar niet kunnen zien bij participants (dus dat ook niemand het aantal deelnemers ziet). Is dat mogelijk?

  Groetjes Inge

  • admin

   Hoi Inge,

   Dat is voor zover ik weet niet mogelijk bij Zoom Meeting maar deze mogelijkheid bestaat wel bij Zoom Webinar. Daarmee kun je andere interactiemogelijkheden instellen zoals FAQ, andere rollen zoals Panelist en bepaalde functionaliteiten uitschakelen.

   Als je een betaald account hebt voor Meeting kun je Zoom Webinar erbij kopen (kan ook voor 1 maand). Als je inlogt bij Zoom.us dan kun je Webinar aanklikken aan de linkerkant in het menu.

   Succes!

   Hartelijke groeten,

   Marcel de Leeuwe

 26. Tom

  Hallo, als je break-out rooms gebruikt, moeten alle deelnemers dan ook de desktop versie gedownload hebben, of enkel de host?

  • admin

   Hoi Tom,

   De break-out rooms zijn op alle devices te gebruiken; met de app maar ook via de browser. Alles werkt op dezelfde manier. Enige wat niet kan vanuit een browser is de mogelijkheid om zelf als deelnemer een break-outroom te kiezen (je kunt mensen automatisch indelen, als host indelen of mensen zelf laten kiezen).

   Succes met de geweldige break-out room sessies!

   Hartelijke groeten,

   Marcel de Leeuwe

 27. Hans Tack

  Hoi, ik wil een online tasting organiseren via een zoom sessie. Iemand anders wil ik de host laten zijn (om niet voortdurend zelf aanwezig te moeten zijn). Maar kunnen bvb alle deelnemers een vooraf door mij opgenomen filmpje bekijken (dat bvb door de host wordt opgestart)?

  • admin

   Hoi Hans,

   Jazeker, je kunt als de andere persoon aanwezig is deze persoon de hostrol geven (lijst Participants, klik op de naam en maak hem/haar host.

   Deze persoon kan dan prima een filmpje afspelen. Het handigste is om deze video in een presentatie te verwerken maar je kunt alle applicaties delen. Je hoeft voor het kunnen delen overigens geen host te zijn.

   Hartelijke groeten,

   Marcel de Leeuwe

 28. Sandy

  Als ik een video afspeel als onderdeel van een sessie, hoe krijg ik de audio daarvan goed?
  Als ik via shared screen de video afspeel (ongeacht vimeo of lokaal) dan neemt zoom de audio op zoals ik hem uit mijn speakers hoor. Is vreselijk. Hoe kan ik de originele audio van een video weergeven aan mijn deelnemers?

  • admin

   Beste Sandy,

   Je krijgt de audio goed door een vinkje te zette:

   1. Je klikt op de knop Share screen (onderaan)
   2. Je selecteert het scherm/venster dat je wil delen
   3. Je zet een vinkje onderaan dit scherm bij Share sound & Optimize for video clip
   4. Je klikt op de knop Share

   Op deze manier heb je perfecte audio bij je video. Probleem is: als je de vinkjes in stap 3 niet zet dan denkt Zoom dat je geluid van de video achtergrondruis is en zal dit proberen weg te filteren.

   Succes!

   Hartelijke groeten,

   Marcel de Leeuwe

 29. Froukje

  Hoi Marcel,
  Ik gebruikte laatst zoom voor een online dansfeestje. Geluid ging goed. Alleen konden deelnemers die met een telefoon inlogden vaak/meestal of alleen het beeld zien (mede-dansers) of het geluid goed horen. Is dat op te lossen, anders dan op 2 verschillende devices in te loggen, 1 voor beeld en 1 voor geluid?
  Dank alvast voor meedenken!

  • admin

   Hoi Froukje,

   Dat is nog eens een goed idee! Als je met een smartphone via de app deelneemt zou je zonder problemen zowel geluid als video moeten hebben. Ik kan zo niet bedenken waarom dit niet zou werken. Ikzelf heb nog nooit hiermee een probleem gehad.

   Enjoy!

   Hartelijke groeten,

   Marcel de Leeuwe

 30. Josephine

  Worden alle afzonderlijke breakout rooms ook opgenomen als je de sessie opneemt bij aanvang van de vergadering als host of moeten deelnemers dan zelf klikken op opnemen?

  • admin

   Hallo Josephine,

   Je kunt op 2 manieren de sessie opnemen; in de cloud (dan komt dit Zoom.us te staan) of op je eigen computer. In de cloud is vaak veel fijner. Zelf download ik direct na de opname van die plek het videobestand. Voordeel van de cloud: werkt ook als jouw computer vastloopt en zorgt ervoor dat je computer niet zo belast wordt.

   In de break-out rooms kun je echter niet in de cloud opnemen. De enige mogelijkheid is om lokaal op te nemen. Zorg ervoor dat je vooraf hebt ingesteld dat deelnemers mogen opnemen anders moet je bij elke start van de opname eerst toestemming geven. Dit opnemen beschikbaar maken kan bij de instellingen op Zoom.us.

   Hartelijke groeten,

   Marcel de Leeuwe

 31. danielle

  Als ik een filmpje opneem zie ik alleen de speaker view…en ik wil juist graag de gallery view opnemen. Hoe kan ik dat instellen? Bijvoorbaat dank!

  • admin

   Hallo Daniëlle,

   Je kunt dit voor je hele account instellen als je inlogt bij Zoom.us. Daar klik je in het menu links op Settings, dan kies je voor tabblad Recording. Daar zet je een vinkje voor de optie Record active speaker with shared screen én een vinkje voor de optie Record gallery view with shared screen.

   De volgende keer als je de opnames bekijkt zie je daar 2 verschillende bestanden staan; 1 met speakerview en andere video met Galleryview.

   Hartelijke groeten,

   Marcel de Leeuwe

 32. Eric

  Beste Marcel,

  Is het met mijn Pro abonnement mogelijk om iemand anders de mogelijkheid te geven om vanaf zijn pc/laptop/tablet of gsm mijn account te laten gebruiken? En zo ja, hoe doe ik dat dan? En zo nee, kan dat dan wél met een business-account?

  Alvast hartelijk dank voor je antwoord.

  Eric

  • admin

   Beste Eric,

   Dat kan zeker. Je kunt jouw inloggegevens delen. Of je kunt na het opstarten van de sessie de ander host maken. Derde optie is om een extra login te maken, dan kun je ook 2 gelijktijdige sessies gebruiken. In dat laatste geval koop je wel een maandelijkse licentie voor die gebruiker maar die heeft dan wel een eigen account.

   Het maakt hiervoor niet uit welk abonnement je hebt. Alleen business start met minimaal 10 accounts.

   Hartelijke groeten,

   Marcel de Leeuwe

   • Eric

    Dankjewel voor het antwoord.
    Maar als ik het goed begrijp met optie 3 is dat er tóch extra kosten aan verbonden zijn.
    Begrijp ik het dan goed dat je gewoon nog een abonnement koopt, of moet je er ‘gewoon’ extra voor bijbetalen? Want nog een abonnement afsluiten is niet de bedoeling, dan kan ik inderdaad beter mijn inloggegevens doorgeven.

    Groetjes,

    Eric

    • admin

     Hoi Eric,

     Ja, bij optie 3 komen er minimaal voor 1 maand extra kosten bij. Je betaalt voor de extra host (en mogelijkheid om 2 sessies tegelijk te organiseren).

     Inloggegevens doorgeven is het goedkoopste en snelste.

     Hartelijke groeten,

     Marcel de Leeuwe

 33. Adri van Vliet

  Als ik een zoom meeting host voor een groep en ik deel een YouTube filmpje (bijvoorbeeld) dan hoort een groot deel van de end users het geluid niet en een paar van hen wel. Ik heb al van alles geprobeerd maar krijg het niet opgelost. Mijn vermoeden is dat het met encryptie te maken heeft.

  • admin

   Beste Adri,

   De video zou goed moeten afspelen zolang je een gewone verbinding hebt en niet via bijvoorbeeld Citrix of soortgelijke services bent ingelogd. (want dan heb je onvoldoende bandbreedte voor multimedia).

   Als je video met geluid wil delen dan is het belangrijk om onderstaande stappen te zetten:

   Je krijgt de audio goed door een vinkje te zetten:

   1. Je klikt op de knop Share screen (onderaan)
   2. Je selecteert het scherm/venster dat je wil delen
   3. Je zet een vinkje onderaan dit scherm bij Share sound & Optimize for video clip
   4. Je klikt op de knop Share

   Op deze manier heb je perfecte audio bij je video. Probleem is: als je de vinkjes in stap 3 niet zet dan denkt Zoom dat je geluid van de video achtergrondruis is en zal dit proberen weg te filteren.

   Hartelijke groeten,

   Marcel de Leeuwe

 34. Marja

  Hi Marcel, wat een fijne site dit.
  Volgende maand organiseren we een sessie voor ong 500 deelnemers met breakouts. Plenair zou het webinar hier de beste optie voor zijn (weinig/geen interactie) maar de breakouts vragen wel om interactie en dat lijkt Meeting mij het handigst.
  Ik heb eigenlijk 2 vragen; kun je ook in een Webinar breakout rooms maken? En kun je in 1 sessie switchen van webinar naar meeting?
  Groeten, Marja
  .

  • admin

   Hallo Marja,

   Goed om te horen! Voor jouw opzet zou ik Meeting gebruiken. Je kunt namelijk tegenwoordig prima allerlei interactiemogelijkheden uitzetten. Zelfs tijdens de sessie nog. En dat geldt ook voor de video’s die je uit kunt zetten. Dan zet je voordat je in de break-out rooms gaat de mogelijkheid weer aan om te unmuten en de video te gebruiken. Dat kan via de knop Security.

   Bij Webinar heb je ook geen break-out rooms en je kunt niet schakelen tijdens een sessie. Daarnaast is webinar voor zo’n grote groep ook wel prijzig.

   Webinar gebruik ik eigenlijk alleen als er echt een uitzending is zonder veel interactie. De Q&A functionaliteit bij Webinar is wel heel aantrekkelijk waarbij je de vragen kunt verdelen onder de panelists (een rol die ook alleen maar in Webinar zit). Voor de rest vind ik Meeting interessanter.

   Succes en veel plezier met je sessie!

   Hartelijke groeten,

   Marcel de Leeuwe

 35. Sanne

  Beste Marcel,
  wat een fijne site heb je. Even een vraagje. Volgende week gaan we een webinar geven. Helaas is het technologische stuk niet echt ons ding… Nu hebben we Zoom PRO aangeschaft en twijfelen we nu of we ook nog Webinar nodig hebben. We willen 1,5u een webinar houden en daarbij een presentatie delen (inclusief filmbeelden). Wat zou je adviseren? Is dit goed te doen in de PRO versie? We hebben namelijk gelezen dat je dan geen algemene chatfunctie hebt en alle deelnemers constant in beeld hebt.
  En nog een aanvullende vraag wanneer je adviseert de webinar-versie aan te schaffen. Moet je deze naast de PRO versie aanschaffen of kun je het abonnement gewoon upgraden?
  We kijken uit naar je reactie!
  Hartelijke groet!

  • admin

   Beste Sanne,

   Met Zoom Pro heb je een meer dan prima keuze gemaakt en kun je alles doen wat je wenst. Je hebt gewoon alle functies zoals chat, video, schermdelen, etc. Een prachtige set aan mogelijkheden. Deze mogelijkheden kun je vooraf én tijdens de sessie ook nog uitzetten. O.a. tijdens de sessie via de knop Security. Je kunt ook de video’s van deelnemers uitzetten.

   Bij Webinar heb je andere mogelijkheden maar ook een paar dingen die je niet kunt doen. Zo heb je geen break-out rooms. Daarnaast is webinar ook wel prijzig. Je betaalt het extra bovenop je Pro account. Je kunt het wel voor 1 maand afnemen. Ook daar betaal je weer extra bij een groter aantal deelnemers.

   Webinar gebruik ik eigenlijk alleen als er echt een uitzending is zonder veel interactie. De Q&A functionaliteit bij Webinar is wel heel aantrekkelijk waarbij je de vragen kunt verdelen onder de panelists (een rol die ook alleen maar in Webinar zit). Voor de rest vind ik Meeting interessanter.

   Succes en als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag. Ik kan overigens ook zorgdragen voor de technische en procesmatige ondersteuning. Dan kun je je richten op de inhoud en heb je alle aandacht voor je deelnemers.

   Hartelijke groeten,

   Marcel de Leeuwe

 36. Hannneke

  Beste Marcel,

  Super handig die instructievideo’s voor een beginner! Even een kort vraagje. Ik wil een vergadering plannen van 3 uur, ik heb een pro account. Nu kan ik alleen maar een vergadering van 1 uur instellen. Ik heb het proberen uit te vogelen, maar ik kom er niet uit. Waar gaat het mis? Ik hoop dat jij me verder op weg kunt helpen.

  Heel erg bedankt alvast!

  Groetjes Hanneke

  • admin

   Beste Hanneke,

   Bij het inplannen kun je aangeven hoe lang de vergadering duurt (zoom.us website). Je kunt daar met lijstpijltje (driehoekje) bij DURATION zowel getal selecteren bij veld hr en bij veld min. Dit is echter niet heel belangrijk want de duur bepaal je zelf. Zoom stopt dus nooit automatisch na x tijd.

   Enige is dat als je de meeting in je agenda zet dan zie je die tijd terug in je agenda.

   Hartelijke groeten,

   Marcel de Leeuwe

 37. Winny

  Beste Marcel,

  Handige filmpjes.
  Ik vraag me af of je van tevoren Breakoutrooms moet aanmaken. Heb ik wel gedaan en ze genoemd groep 1, 2, etc. Of is dit niet nodig?

  • admin

   Beste Winny,

   Je kunt in de break-out rooms tijdens een sessie starten. Je kunt 3 verschillende manieren instellen (at random mensen indelen in rooms, specifieke mensen in bepaalde room plaatsen, zelf room laten kiezen). Tijdens de sessie kun je daarna dezelfde groepen gebruiken of weer een andere samenstelling kiezen.

   Op voorhand kun je via de website (zoom.us) groepen maken maar dan moet iedereen een Zoom account hebben. Bij mijn deelnemers is dit nooit het geval dus ik maak altijd de groepen en rooms tijdens de sessie. Soms zet ik specifieke mensen in een bepaalde kamer en soms at random. Dat laatste is natuurlijk het eenvoudigste.

   Daarnaast kun je altijd mensen verplaatsen naar een andere kamer. De naamgeving van de kamer is aan jou en heeft verder geen invloed.

   Hartelijke groeten,

   Marcel de Leeuwe

 38. Carine van Eijk

  Hoi Marcel, Ik wil tijdens een Zoom meeting een muziekje van Youtube delen en tegelijkertijd mijn microfoon gebruiken. Dit lukt, alleen is het geluid van youtube te overheersend en mijn geluid van de microfoon te zacht. Ook al praat ik heel hard in de microfoon, het verschil blijft erg groot. Is hier een oplossing voor? Dat de muziek zachtjes op de achtergrond is en ik toch nog goed te verstaan ben.

  • admin

   Hoi Carine,

   Daar is zeker een eenvoudige oplossing voor: je zet het volume op de YouTube pagina zachter. Daarnaast kun je met de ^ knop rechts naast de microfoon het volume van je stem verhogen.

   Op die manier kun je het perfect afstemmen.

   Hartelijke groeten,

   Marcel de Leeuwe

 39. Laura

  Hoi Marcel,

  Kan er in verschillende breakout rooms tegelijkertijd een scherm worden gedeeld? Moet je dan aanvinken dat er meerdere schermen tegelijkertijd kunnen worden gedeeld of kan dat nog steeds als je hebt aangevinkt dat er één scherm tegelijkertijd kan worden gedeeld? Geldt dit als één scherm per breakout room?

  Groet, Laura

  • admin

   Hoi Laura,

   Je kunt in Zoom kiezen voor het delen van 2 schermen tegelijk. Het maakt niet uit of dat in de ‘hoofdkamer’ is of in de break-out room. Let er even op dat je bij Zoom.us in de settings voor het delen van het scherm bij de optie “Who can start sharing when someone else is sharing?” kiest voor “All Partcipants”. Dan kunnen deelnemers zelf het scherm delen en het van elkaar overnemen. Anders moet de host elke keer helpen.

   Hartelijke groeten,

   Marcel de Leeuwe

Reacties zijn gesloten.