Menu Sluiten

Paniek! Welke tools moet ik gaan gebruiken? Mijn 5 tips voor een kalme start.

De surrealistische situatie waarin we door de Coronacrisis in terecht zijn gekomen, leidt voor veel mensen in opleidingenland tot een lichte vorm van paniek. Hoe en waarmee ga je in hemelsnaam opeens online met wat je altijd offline gewend was te doen? Om vervolgens tijdens je zoektocht geconfronteerd te worden met over elkaar heen tuimelende aanbieders van online tools die je allemaal dé oplossing beloven na een eerste gratis proefperiode van bijvoorbeeld een maand. Want laten we eerlijk zijn: er is eigenlijk veel te veel van alles.

De 5 tips voor een kalme start

Onderstaand een paar rustgevende tips om je niet gek te laten maken wanneer je ermee aan de bak moet, zoals nu.

  1. Ga niet direct in op allerlei aanbiedingen, hoe gratis ze ook zijn, maar kijk de kunst af bij collega’s die er al ervaring mee hebben. Gratis lijkt leuk, maar een toekomstige vendor lock-in ligt altijd op de loer, evenals voorwaarden waar je achteraf gezien helemaal geen zin in hebt nadat je er je hele winkel aan opgehangen hebt.
  2. Zet eerst op een rij wat je minimaal écht nodig hebt om vooruit te kunnen. De meeste platforms kunnen al meer dan je nodig hebt, en less is more, zeker in een beginnende fase. Een trainer of coach met groepen van max. 12 deelnemers kan met een online video meeting tool als whereby.com al prima vooruit, maar als docent met grotere groepen ben je beter uit met bijvoorbeeld Zoom, Webex, GoToMeeting, Adobe Connect. Virtual classrooms als Vitero en Vedamo zijn bijvoorbeeld ook interessant om te onderzoeken op geschiktheid voor zowel kleine als grote groepen.
  3. Beperk je tot een selectie van enkele tools en maak daaruit gewoon een keuze. Laat je niet opjagen door de angst iets over het hoofd te hebben gezien, dat gebeurt toch wel, want er is gewoon teveel van alles. Geen longlist met 10 platforms dus, 3 is meer dan zat, zeker als je her en der al hebt afgekeken waar mensen zoal mee werken en tevreden over zijn. Als het gaat om online bij elkaar komen, vraag je af of je een virtual classroom platform of een online meeting platform nodig hebt. Virtual classrooms hebben vaak meer functionaliteiten die met klassikale activiteiten samenhangen, meeting platfoms zijn vaak meer gericht op zakelijke online bijeenkomsten.
  4. Lig niet wakker van: “Eenmaal gekozen, daar zit ik dus voor jaren aan vast”. Dat was vroeger zo. De ontwikkelingen gaan zo snel, dat leveranciers daarin veel flexibeler zijn geworden. Het is dus niet nodig, noch verstandig om je voor jaren vast te leggen. Een abonnement dat maandelijks opzegbaar is, kan bij steeds meer platforms. Of stel het gewoon als voorwaarde en je selectie wordt vanzelf kleiner. Zolang een platform doet wat jij ervan verlangt tegen een acceptabele prijs, heb je immers geen reden om over te stappen?
  5. Beperk als beginnend online learning professional het aantal tools dat je inzet en bekwaam je daarin. Eén tool per deelgebied (online classroom, e-learning auteurstool, video montage tool, gametool, etc.) is al genoeg om je in te verdiepen. Zodra je gevorderd bent, liggen meer alternatieven en slimme tools voor het oprapen.

Het aloude adagium “In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister”, geldt dus zeker voor beginnende online learning professionals! Succes ermee!

Dit blog is geschreven door: Jeroen Krouwels.