Menu Sluiten

Live online video of opgenomen (interactieve) video?

Er zijn ontzettend veel tools beschikbaar waarmee je je les, training of opleiding online voort kunt zetten. Voor synchrone contact gebonden lessen kun je gebruik maken van video conference software zoals bijvoorbeeld Zoom of Whereby. Je kunt meteen beginnen met de gratis versies waar al een hoop mee mogelijk is. Enkele beperkingen kunnen zijn het niet kunnen opnemen van een live sessie, of slechts live kunnen lesgeven met een beperkt aantal simultane deelnemers. Tegen acceptabele tarieven zijn die beperkingen echter op te heffen. Zoom heeft als kapitaalkrachtige aanbieder al een 90 dagen gratis trial periode aangekondigd en kost daarna nog geen € 20 per maand. Ook geschikt zijn toepassingen zoals virtuele classroom van Vitero of Vedamo.

YouTube-docenten

Een andere oplossing is om als docent of trainer je les op te nemen met de webcam achter je laptop, met de camera van je smartphone of met een camera in je werkruimte thuis. Daarmee ben je veel flexibeler, want je cursisten kunnen ieder in hun eigen tempo ermee aan de slag en je houdt tijd over voor begeleiding online. Je neemt je les of instructie op en post ‘m dan bijvoorbeeld gratis op YouTube. Er zijn al heel veel docenten die hier slim gebruik van maken. Zie dit artikel dat onlangs verscheen in de Volkskrant YouTube-docenten

Nadeel van YouTube is wel dat je video’s terecht komen op een reclamekanaal met allerlei verleidingen voor je cursisten. Als je zonder reclame je opgenomen video les wilt publiceren kun je beter gebruik maken van online platforms zoals bijvoorbeeld Vimeo of Qumu. Ook een heel goed platform is JW Player.

Een slimme tool om je video mee op te nemen vanaf je scherm is Camtasia. De gratis trial versie kun je hier downloaden.

Zelf aan de slag met interactieve video

Een handige aanvulling op gewone video is tegenwoordig de mogelijkheid om je video zelf interactief te maken. In dat geval voeg je linkjes, plaatjes, toetsen en opdrachten toe IN de video. Die video kun je plaatsen in je LMS, versturen via e-mail aan je cursisten of via een whatsapp groep. Of je plaatst de interactieve video op de website van je school of je opleidingsbedrijf. Delen van interactieve video’s is dus een fluitje van een cent. Je hebt er niets speciaals voor nodig verder en het heeft mooie voordelen. Met interactieve video’s verhoog je de betrokkenheid van de deelnemer en creëer je tal van mogelijkheden om je studenten actief aan het leren te houden. Kijk maar eens naar dit voorbeeld van een Engelse docente die daar heel handig gebruik van heeft gemaakt.

Met hihaho creëer je zelf heel eenvoudig interactieve video’s zoals deze. Als Nederlandse start-up biedt hihaho scholen, training bureaus en opleiders de mogelijkheid om de tool gratis uit te proberen gedurende de eerste 4 weken. Om een steentje bij te kunnen dragen in deze corona crisis biedt hihaho jou als school, trainingsbureau of opleidingsinstituut na de 1e maand gratis voor slechts € 200 per maand de mogelijkheid om onbeperkt gebruik blijven maken van hihaho.com, zolang de corona maatregelen van kracht blijven en je geen live bijeenkomsten kunt organiseren. Net zoals met alle andere handige tools die we op e-learning-beats-corona voor het voetlicht brengen, kun je daarna besluiten of je gebruik wilt blijven maken van de commerciële versie. Maar het verplicht je tot niets. Uitproberen dus, je kunt meteen beginnen. Registreer je hier.